NISAM OVISAN, DAKLE ZDRAV SAM!

UP.02.2.1.08.0069

- O PROJEKTU I TEMI PROJEKTA -

U projektu se provodi niz radionica i predavanja usmjerenih na stručnjake i obitelji, odnosno djecu i mlade, čime ih se educira i osvještava o problemu ovisnosti o Internetu. Kroz preventivni program se promiču zdravu stilovi života, osnažujući upravo one čimbenike koji preveniraju razvoj bolesti, a stručno istraživanje će pružiti uvid u trenutno stanje te učinkovitost ovakvih programa.

Što je sve ovisnost?

Što je sve ovisnost?

Pojam ovisnosti ne mora se odnositi samo na psiho aktivna sredstva. Čovjek može biti ovisan o jelu, igrama na sreću, televiziji, internetu itd., a zajednička je značajka da aktivnosti vezane uz tu ovisnost mogu postati središnji sadržaj i čimbenik njegovoga življenja. Internet u ovom slučaju osobi postaje važniji od obitelji, prijatelja, obrazovanja ili posla, odnosno ona podređuje sve životne obveze. 

Projekt je osmišljen na način da afirmira pozitivno roditeljstvo i nastoji poboljšati obiteljsko povezivanje i odnose. Niz istraživanja pokazuje kako upravo obitelj ima najveću ulogu u prevenciji, odnosno razvoju bolesti. Nadalje, istraživanja pokazuju kako su ovisničkom ponašanju sklonija djeca čiji roditelji nisu dovoljno angažirani, zbog čega su u predloženom projektu aktivnosti osmišljene na način da zahtjevaju veći angažman, pri čemu se dodatno vrednuje aktivna uključenost. Roditelje se potiče na njegovanje zajedničkog kvalitetnog vremena koje će pridonijeti i njihovom boljem i bližem odnosu. Uz spomenuto kroz trajanje projekta provest će se niz radionica i predavanja usmjerenih na stručnjake i obitelji, odnosno djecu i mlade, čime će ih nastojati educirati i osvijestiti o problemu ovisnosti o Internetu. Kroz preventivni program će se promicati zdravi stilovi života, osnažujući upravo one čimbenike koji preveniraju razvoj bolesti.  

Posljedice ovisnosti o Internetu, odnosno pretjeranog korištenja Interneta, mogu biti slijedeće:

Negativno utječe na društveni život - Ovisnici o internetu mogu provoditi satima na internetu umjesto da provode vrijeme sa svojim prijateljima i obitelji. To može dovesti do osjećaja usamljenosti i izolacije, a također može negativno utjecati na njihove međuljudske vještine.

Poremećaj spavanja - Korištenje interneta tijekom noći može dovesti do nesanice, što može imati negativan utjecaj na zdravlje, raspoloženje i performanse na poslu ili školi.

Gubitak produktivnosti - Ovisnici o internetu mogu izgubiti vrijeme surfajući internetom umjesto da rade na svojim zadacima ili obvezama. To može dovesti do kašnjenja i smanjene produktivnosti.

Povećana anksioznost - Ovisnost o internetu može izazvati anksioznost kod ljudi, osobito ako se osjećaju izgubljeni ili izolirani kada nemaju pristup internetu.

Loš utjecaj na zdravlje - Dugotrajno sjedenje za računalom može dovesti do problema s vidom, bolova u vratu i leđima, kao i drugih zdravstvenih problema. Osim toga, ovisnost o internetu može dovesti do nezdravog obrasca prehrane i nedostatka tjelesne aktivnosti.

Financijski gubici - Ovisnici o internetu mogu potrošiti velike količine novca na online igre, kupovinu i druge aktivnosti na internetu, što može dovesti do financijskih problema.
Roditelji, djeca i mladi će kroz radionice steći uvid u raznolikost mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u zajedničkim aktivnostima koje posljedično dovode do manje konzumacije digitalnog sadržaja.

DRUŠTVENE IGRE

KREATIVNE RADIONICE

RADIONICE FIZIČKE AKTIVNOSTI

OBITELJSKE RADIONICE

Stručno istraživanje koje se provodi u projektu ima veliku važnost u procjeni trenutnog stanja konzumacije digitalnog sadržaja među djecom i mladima te u određivanju učinkovitosti preventivnih programa usmjerenih na prevenciju ovisnosti o Internetu.

Kroz istraživanje će se dobiti podaci o različitim aspektima konzumacije digitalnih sadržaja, kao što su vrste digitalnih sadržaja koje se najčešće konzumiraju, vrijeme provedeno na Internetu, utjecaj digitalnih sadržaja na socijalizaciju i društvene veze, utjecaj na tjelesno zdravlje i druge relevantne pokazatelje.

VIJESTI IZ PROJEKTA

KORISNIK

Institut za stručno usavršavanje mladih

PARTNER

Udruga Impress

TRAJANJE

1. 6. 2022. - 1. 12. 2023.

VRIJEDNOST PROJEKTA

314.680,49 HRK
(41.765,28 EUR)

POTPORA EU

267.478,42 HRK
(35.500,49 EUR)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram