Projekt "Nisam ovisan, dakle zdrav sam!" započeo s ciljem suzbijanja ovisnosti o Internetu

1. lipnja 2022.

Uz sve brži razvoj tehnologije i široku dostupnost Interneta, problem ovisnosti o digitalnim medijima sve više zabrinjava stručnjake i roditelje. U cilju suzbijanja ove sveprisutne pojave, Institut za stručno usavršavanje mladih pokrenuo je projekt "Nisam ovisan, dakle zdrav sam!" koji ima za cilj educirati i osvijestiti javnost o ovisnosti o Internetu, u vrijednosti od 314.680,00 HRK sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Projekt je službeno započeo danas, 1. lipnja 2022., a Institut za stručno usavršavanje mladih predstavio je planirane aktivnosti usmjerene na stručnjake, obitelji, djecu i mlade. Kroz niz radionica i predavanja, projekt će pružiti alate i informacije kako bi se prevladali problemi vezani uz prekomjernu uporabu Interneta.

Glavni naglasak programa bit će na preventivnim mjerama i promicanju zdravih stilova života koji su ključni za sprečavanje razvoja ovisnosti. Stručnjaci će educirati sudionike o važnosti ravnoteže između online i offline aktivnosti te će pružiti praktične savjete za upotrebu tehnologije na odgovoran način.

Projekt "Nisam ovisan, dakle zdrav sam!" također će pružiti podršku obiteljima, koje često susreću izazove povezane s ovisnošću o Internetu kod djece i mladih. Roditelji će dobiti informacije o prepoznavanju znakova ovisnosti te će se educirati o načinima pružanja potpore i pomoći svojoj djeci.

Za djecu i mlade bit će organizirane specijalizirane radionice koje će im omogućiti razumijevanje rizika povezanih s prekomjernom uporabom Interneta. Kroz interaktivne aktivnosti, sudionici će naučiti o sigurnosti na Internetu, upravljanju vremenom i razvoju zdravih navika digitalne komunikacije.

Projekt "Nisam ovisan, dakle zdrav sam!" također će provesti stručna istraživanja kako bi se bolje razumjelo trenutno stanje ovisnosti o Internetu te procijenila učinkovitost preventivnih programa. Ti podaci bit će od ključne važnosti za daljnji razvoj intervencija i politika usmjerenih na suzbijanje ovisnosti o Internetu i unaprjeđenje mentalnog zdravlja mladih ljudi.

Svi zainteresirani za sudjelovanje ili dobivanje dodatnih informacija o projektu "Nisam ovisan, dakle zdrav sam!" mogu se obratiti Institutu za stručno usavršavanje mladih putem službene web stranice ili kontaktirati telefonski broj objavljen na istoj.

Ovaj inicijativni program ima za cilj stvoriti svijest o negativnim posljedicama pretjerane upotrebe Interneta te pružiti podršku zajednici u borbi protiv ovisnosti o digitalnim medijima. Projekt "Nisam ovisan, dakle zdrav sam!" predstavlja korak naprijed u podizanju svijesti o ovom sve većem problemu i izgradnji zdravije digitalne budućnosti za sve nas.

Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom Impress, a njegov ukupan iznos je 314.680,49 HRK. Europska unija je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 267.478,42 HRK, a Ministarstvo zdravstva osiguralo je 47.202,00 HRK.

KORISNIK

Institut za stručno usavršavanje mladih

PARTNER

Udruga Impress

TRAJANJE

1. 6. 2022. - 1. 12. 2023.

VRIJEDNOST PROJEKTA

314.680,49 HRK
(41.765,28 EUR)

POTPORA EU

267.478,42 HRK
(35.500,49 EUR)
Projekt se provodi uz financijsku podršku Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Sadržaj ove podstranice isključiva je odgovornost Instituta za stručno usavršavanje mladih.

Za više o EU fondovima na www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram