Offline prijateljstva za online generaciju: Naučimo se povezivati bez ekrana

11. travnja 2023.

Izvor: Pixabay

Institut za stručno usavršavanje mladih (ISUM) postavlja nove standarde u razvijanju svijesti o važnosti međuljudskih odnosa među mladima. Njihov najnoviji projekt pod nazivom "DIGI - DETOX", donosi niz edukativnih radionica koje će mladima pomoći u shvaćanju kako održavanje pravih odnosa izvan digitalnog svijeta može imati dubok i pozitivan utjecaj na njihovu dobrobit.

Projekt ističe potrebu za ravnotežom između virtualne i stvarne prisutnosti. Mladi često koriste internet i društvene mreže kao bijeg od stvarnosti, ali ovaj projekt poziva ih da se vrate korijenima i shvate važnost pravih, dubokih odnosa s obitelji, prijateljima i vršnjacima. "Vrijeme koje provodimo online može nas udaljiti od stvarnih emocija i odnosa", ističe Martin Makarun, ravnatelj ISUM-a. "Kroz ove radionice želimo mladima pokazati da su pravi odnosi oni koji nas hrane, podržavaju i inspiriraju. Online svijet može biti divan, ali ne smijemo zaboraviti kako prava sreća i povezanost dolaze iz naših interakcija u stvarnom svijetu." Radionice će se održavati u Zagrebu te će koristiti interaktivni pristup kako bi mladi aktivno sudjelovali u razgovorima, dijeljenju iskustava i izazovima. Teme će se protezati od razvijanja empatije i komunikacijskih vještina do važnosti podrške unutar obitelji i prijateljskih krugova. Jedna od ključnih tema radionica bit će i kultura ponašanja online. Mladi će imati priliku istražiti kako njihove interakcije putem interneta mogu utjecati na njih i druge te kako se odnositi prema negativnim situacijama kao što su cyberbullying ili nasilje na internetu. Edukacija o etičkom ponašanju u online svijetu postaje neophodna kako bi se stvorilo sigurno i pozitivno okruženje za mlade. Projekt „DIGI – DETOX“ odražava angažman ISUM-a u edukaciji mladih o temama koje su ključne za njihovu dobrobit i budućnost. Njihova suradnja s lokalnim zajednicama i partnerima, kao što su škole i organizacije poput USRED-a, doprinosi širenju znanja i poticanju mladih da postanu odgovorni i svjesni sudionici društva. Kroz radionicu, ISUM stvara priliku za mlade da se povežu s pravim emocijama, razviju duboke veze i nauče kako graditi zdrave odnose u digitalnom dobu. Uz podršku stručnjaka i entuzijasta, projekt se bori protiv rastućih izazova digitalne dobe i potiče mlade da preuzmu kontrolu nad svojim online i offline iskustvima, ostvarujući snažne veze koje će im služiti kroz cijeli život. Za više informacija posjetite web stranice Instituta.

Projekt DIGI - DETOX u vrijednosti od 9.954,21 € (75.000,00 kn) financiran je od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2022. godinu.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram