Očinstvo u digitalnom društvu: Kako balansirati vrijeme s djetetom i tehnologijom

14. ožujka 2023.

U današnjem digitalnom društvu, tehnologija je postala neizostavan dio naših života. S mobilnim telefonima, tabletima, računalima i raznim drugim uređajima koji su nam uvijek pri ruci, teško je izbjeći njihovu prisutnost. Iako tehnologija donosi brojne prednosti, postavlja se pitanje kako njezina prisutnost utječe na očinstvo i odnos roditelja prema djeci. Kroz ovaj članak istražit ćemo nedavna istraživanja i statističke podatke kako bismo bolje razumjeli izazove i mogućnosti koje donosi očinstvo u digitalnom dobu te kako pronaći ravnotežu između vremena koje provodimo s djecom i tehnologije.

Digitalno doba donosi brojne promjene u naš svakodnevni život, a roditelji se često suočavaju s izazovima u vezi s korištenjem tehnologije dok brinu o svojoj djeci. Istraživanja pokazuju da prosječna osoba provodi sve više vremena na ekranima, što dovodi do zabrinutosti roditelja o utjecaju tehnologije na razvoj njihove djece. No, istodobno, tehnologija može biti i korisna alatka za roditelje u odgoju djece.

Utjecaj tehnologije na dječji razvoj

Nedavna istraživanja upućuju na složen utjecaj tehnologije na dječji razvoj. Prekomjerno korištenje digitalnih uređaja može negativno utjecati na mentalno zdravlje djece, smanjiti koncentraciju i kreativnost te povećati rizik od ovisnosti o tehnologiji. S druge strane, odabrano i umjereno korištenje tehnologije može pružiti djeci pristup obrazovnim resursima i potaknuti razvoj različitih vještina.

Statistički podaci pokazuju da je u posljednjem desetljeću porastao broj djece koja koriste digitalne uređaje, pri čemu su najmlađi korisnici. Ovo povećanje postavlja pitanje o potrebi za odgovornim roditeljskim nadzorom i ravnotežom između vremena provedenog pred ekranima i vremena provedenog u fizičkim aktivnostima i druženju s vršnjacima.

Image by Freepik 

Očinstvo i tehnološka dilema

Roditelji se često suočavaju s dilemom kako upravljati tehnologijom u svakodnevnom životu s djecom. Nedavna istraživanja pokazuju da većina roditelja prepoznaje važnost ograničavanja vremena provedenog pred ekranima, ali često nisu sigurni kako to postići.

Statistike sugeriraju da roditelji provode sve više vremena na svojim uređajima, a to može negativno utjecati na interakciju s djecom. Stoga je važno educirati roditelje o pravilnom korištenju tehnologije kako bi pružili bolji primjer djeci.

Savjeti za balansiranje vremena

Kako bismo uspješno balansirali vrijeme provedeno s djecom i tehnologijom, evo nekoliko korisnih savjeta:

Postavite ograničenja: Definirajte pravila o vremenu provedenom pred ekranima i aktivnostima koje su važne za obitelj.

Budite uzor: Djeca često imitiraju ponašanje svojih roditelja, pa se trudite biti svjesni vlastitog korištenja tehnologije.

Kvalitetno vrijeme: Odlučite se za zajedničke aktivnosti bez ekrana kako biste provodili kvalitetno vrijeme s djecom.

Edukacija: Koristite tehnologiju kao alat za obrazovanje djece, ali educirajte ih i o opasnostima i pravilima online ponašanja.

Komunikacija: Razgovarajte s djecom o njihovim iskustvima na internetu i potičite ih da vam se obrate ako naiđu na problematične situacije.

Image by Freepik

Očinstvo u digitalnom društvu nosi sa sobom izazove, ali i mogućnosti. Razumijevanje utjecaja tehnologije na dječji razvoj i uspostavljanje ravnoteže između vremena provedenog s djecom i vremena provedenog na ekranima ključno je za odgovornu roditeljsku ulogu. Korištenje nedavnih istraživanja i statističkih podataka može nam pomoći bolje razumjeti kako pristupiti ovoj temi i osigurati da naša djeca rastu zdravo i s kompetencijama potrebnim za suvremeno društvo.

Članak je objavljen u sklopu projektu "Klub mladih tata" u vrijednosti od 6.636,14 € koji se provodi uz financijski potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu.

KORISNIK

Institut za stručno usavršavanje mladih

PARTNER

Udruga Impress

TRAJANJE

1. 9. 2022. - 31. 8. 2023.

VRIJEDNOST

50.000,00 HRK
(6.636,14 EUR)
Projekt se provodi uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Sadržaj ove objaveisključiva je odgovornost Instituta za stručno usavršavanje mladih.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram