isum_logo
peopels


NEZAPOSLENOST MLADIH: promijenimo trendove sami!

Črnkas – Črnomerec Job Club po prvi je put predstavljen u medijima.

Naš koordinator projekta i Tajnik Instituta Luka Bogdan, 4. ožujka gostovao je na HRT4 u emisiji Govornica. Voditelj Zlatan Krajina istaknuo je aktualni problem visokog broja nezaposlenosti mladih i „spore države“ te negativan stav mladih prema pronalasku posla. Na gostovanje u emisiju pozvani su Luka Bogdan koji je predstavio naš projekt i Ivan Mandić koji je primjer mlade osobe koja je uzela stvari u svoje ruke.

Luka je ovom prilikom pozvao sve mlade da se priključe u naše radionice na kojima će moći steći znanja i vještine potrebna za ulazak na tržište rada. Na pitanje voditelja kakva je to kriva percepcija koju mladi imaju o zapošljavanju, Luka je rekao kako je provedena anketa među mladima u Gradu Zagrebu gdje čak 64 % ispitanika smatra kako je za dobiti posao potrebno imati vezu.

Samo fair play

Voditelj i Luka složili su se kako je moguće dobiti posao i bez posebnih poznanstava te kako je samo potrebno znati se predstaviti na odgovarajući način svom budućem poslodavcu. Upravo je zato osnovan Job Club – kao mjesto gdje će mladi moći dobiti svu potrebnu pomoć i podršku pri ulasku na tržište rada. Osim radionica na kojima će mladi naučiti neke osnovne vještine, kroz Job Club će mlade nezaposlene osobe dobiti priliku povezati se s poslodavcima.

Dotakli su se i teme poduzetništva i samozapošljavanja – bolje je uzeti stvar u svoje ruke, nego čekati posao.

Luka je zaključio intervju s porukom mladima:

„Moja glavna poruka mladima je da se ne boje. Rijetko tko je uspio iz prve. [...] Treba biti uporan, jedino upornost se u ovoj priči isplati.“

Fotografije